FILMUL „IL LUCE” SE DIFUZEAZĂ LA DOLCE SPORT !

“IL LUCE” – Viaţa lui Mircea Lucescu

Mircea LucescuMircea Lucescu este unul dintre numele cele mai importante ale fotbalului – o figură aparte, căruia întreaga lume a sportului îi recunoște valoarea sa internaţională. A avut marele avantaj că a făcut performanţăşi a cîştigat trofee nu numai în ţara sa, ci şi peste hotarele țării, în Italia, în Turcia și în fine, în Ucraina.

Ca jucător a fost unul tenace, foarte cerebral, avînd o lungă carieră. A jucat de 74 de ori în echipa națională a României, a participat la Campionatul Mondial  din Mexic, în 1970, căpitan al echipei reprezentative, a cîștigat titluri și onoruri cu Dinamo Bucharest, iar spre sfîrșitul carierei s-a dus la Corvinul Hunedoara, devenind primul antrenor-jucător al fotbalului românesc.

Detalii privind difuzarea filmului se pot obţine pe site-ul postului Dolce Sport, la adresa:

http://www.dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/din-1-iulie-dolce-sport-i-ofer-un-documentar-de-excep-ie-despre-mircea-lucescu-aici-ai-nregistr-rile-i-programul-13794/

Ca antrenor, cariera lui Mircea Lucescu este fără termen de comparație în fotbalul est-european. Între performanţele sale se numără titluri și trofee atît în România (cu Dinamo şi Rapid), cît și în Italia (cu Brescia Calcio şi Inter Milano), Turcia (Galatasaray şi Beşiktaş) sau Ucraina (Shakhtar Donetsk). Lucescu a calificat echipa României la Campionatul European din 1984, în Franţa și a cîștigat Cupa UEFA cu Șahtior Donetsk, la Istanbul, în 2009.

Acest film documentar este un serial de televiziune, care se întinde pe 16 episoade a cîte 52 minute, fiind extrem de bogat în ilustrație de arhivă. Este primul de acest gen care s-a realizat în România şi destul de probabil în tot estul Europei. Difuzarea sa este prevăzută să înceapă în ziua de 1 iulie, pe canalul Dolce Sport.

Producția face parte din categoria film-document, respectînd toate cerințele și modalitățile de creare a acestui gen. Desigur, personajul principal este chiar antrenorul Mircea Lucescu, care își povestește firul vieții (cu accent pe meseria de antrenor de fotbal), de-a lungul întregului film. Alături de el apar alte aproape o sută de personaje diferite din România, Italia, Turcia sau Ucraina, oameni a căror existenţă a fost marcată de prezenţa lui Mircea Lucescu de-a lungul vieţii lui.

Filmul este structurat în 12 capitole distincte (împărţite, aşa cum am amintit mai înainte, în 16 episoade x 52 minute) , reprezentînd perioadele esențiale din viata lui Mircea Lucescu, după cum urmează:

 1.Copilăria

Mircea s-a născut într-o familie foarte modestă, la periferia Bucureştiului, în anul 1945. Tatăl său a fost analfabet, iar mama sa angajată la un Spital psihiatric. Mircea a avut patru fraţi şi o soră. În ciuda problemelor şi a lipsei de bani, Mircea a avut note dintre cele mai bune la şcoală şi a arătat de mic înclinaţii speciale pentru învăţarea limbilor stăine  Interviuri cu frații şi sora sa, cu primul său antrenor şi mulţi alţii.

2.Tînăr jucător de fotbal

Cariera de fotbalist o începe la Ştiinţa Bucureşti, echipă formată din studeţi, în cea de-a două ligă din România. Lucescu era student la Academia de Studii Economice, secţia comerţ exterior. Se căsătoreşte acum cu Nelli, femeia care îi este  alături de mai bine de 40 de ani. Debutul său în echipa naţională a României. Interviuri cu o serie de colegi de la Ştiinţa şi cu antrenorul său.

 3. Jucător la Dinamo București

Debutul în fotbalul de performanță, concurența pe post cu Pîrcălab, unul dintre jucătorii de renume ai acelor timpuri. Disputa dură dintre Dinamo şi Steaua, echipe aparţinînd Ministerului Poliţiei şi cel al Armatei. Interviuri şi filme de arhivă din acea perioadă.

 4. Căpitan al echipei reprezentative

Anglia-România 1-1, pe Stadionul Wembley, 1969. Calificarea spectaculoasă la Campionatul Mondial 1970, din Mexic. Meciul cu Brazilia lui Pele, apoi jocurile dramatice cu Ungaria din sferturile de finală ale Campionatului European 1972, destrămarea echipei lui Angelo Niculescu, antrenorul care l-a inspirat pe Mircea Lucescu. Interviuri cu nonagenarul A. Niculescu, cu Rică Răducanu, Pîrcălab, Nicolae Lupescu, Sătmăreanu şi alţii.

 5. Antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara

Lucescu pleacă de la Dinamo Bucureşti la Hunedoara, la 400 de km distanţă de capitală. Debutul său ca antrenor, creşterea unei echipe valoroase, din care nu mai puţin de şapte jucători vor juca în echipa naţională a României. Reportaj și o mulţime de interviuri la Hunedoara.

 6. Antrenor al echipei naționale.

Victoria cu Italia, campioană mondială en titre la momentul respectiv, calificarea la Campionatul European din 1984, în Franţa. Debutul lui Hagi. Blestematul meci cu Irlanda de Nord și ratarea calificării la World Cup 1986. Criticile aspre din partea Partidului Comunist şi destituirea lui după un meci oficial împotriva Austriei, în preliminariile Campionatul European, încheiat cu scorul de 4-0 pentru echipa României!

 7. Antrenor al echipei Dinamo

Cum Lucescu a izbutit să construiască o echipă foarte tînără și valoroasă. Lupta teribilă cu Steaua Bucureşti, echipă aflată sub protecţia lui Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului (Dinamo cîştigă cu 3-0 pe Stadionul Ghencea, în septembrie 1989, cu numai cîteva luni înaintea căderii lui Ceauşescu!). Excelentele sale performanțe  pe plan internațional. Destrămarea echipei Dinamo imediat după Revoluție, prin vînzarea celor mai valoroşi jucători!

 8. Lucescu pleacă în Italia

Primul său club: Pisa Calcio. Apoi promovarea cu Brescia, alături de Hagi, Sabău, Răducioiu sau Mateuț, jucătorii romîni aduşi de Lucescu. Revenirea în Italia, după cîțiva ani, la Inter Milano – reportaje și interviuri cu președinele Gino Corioni (Brescia), cu o serie de jucători socotiți drept “copiii lui Lucescu”, ca de exemplu Pirlo, De Paola sau Giunta, apoi fotbaliști celebri precum Corso sau Mazzola, dar și cu gazetari foarte cunoscuți în Peninsula.

 9. Rapid story

Lucescu se întoarce în România. Cîştigă un campionat și o Cupă a României cu Rapid, 1997-1999). Relația sa excelentă cu suporterii rapidiști şi povestea titlului ratat la Craiova, în ultima etapă a campionatului, într-un meci aranjat! Mircea spune azi: „Cînd m-am întors la Rapid am declanșat atît de multă ură încît am fost nevoit să plec. Asta este lumea post-comunistă din Europa de Est!”

 10. Antrenor în Turcia

Cît de iubit este în continuare la Istanbul, povestea celor două titluri cîștigate; reportaje și interviuri cu Sergen Yalsin, Metin Tumer, Tayfur Havutcu, Feyyaz Ucar, Ilie Datcu, Bulent Korkmaz, Hasan Şaş, Emre Asik, Faruk Suren, Ali Durust, Mehmet Cansun, Abdurrahim Albayrak, Sansal Buyuka, Ertugrul Ozkok, Atilla Gokce, Ibrahim Altinsay, Sinan Serhatlioglu şi alţii, cu toții avînd un extraordinar respect pentru munca lui Lucescu la Istanbul.

 11. Antrenor la Șahtior Donetsk

Cîștigă acum titluri și Cupe naţionale pe bandă rulantă în Ucraina (14 pînă în momentul de faţă!). Lupta sa cu Dinamo Kiev, echipa protejată de federația ucraineană. Reportaje și interviuri la Kiev şi Donetsk, inclusiv cu președintele clubului, miliardarul Rinat Ahmetov.

12. Epilog

Filmul se încheie cu succesul de la Istanbul (mai 2009), cu Mircea Lucescu cîștigînd Cupa UEFA! Lucescu vorbeste acum și despre fiul său, Răzvan, un tînăr antrenor foarte promiţător. Acest capitol încheie filmul, Mircea Lucescu transmițînd parcă ștafeta fiului său, cu speranța că îi va duce faima mai departe, în viitor!

Anunțuri

One response to this post.

  1. Posted by Mary on Iulie 31, 2012 at 7:30 pm

    Domnule Dumitru Graur,sunteti un om extraordinar.. O adevarata valoare nationala,o spun din sinceritate.. Cand va vad la televizor comentand,ma fascinati. Cand eram mai mic(14 anisori),imi placea foarte mult vocea dumneavoastra. Sunt mandru,sincer ca am posibilitatea sa va vad la televizor,va doresc din toata inima multa sanatate,putere de lucru. Domnul Mircea Lucescu este un antrenor imens.Un om care mereu ne-a facut sa fim mandri ca suntem romani.Eu sunt de parere ca oamenii valorosi trag la oamenii valorosi iar cei mai putini valorosi la cei mai putin valorosi. Ati facut o treaba minunata cu publicarea vietii domnului Lucescu.Aveti tot respectul meu….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: